1074 Budapest, Dohány u. 67. | Nyitva tartás: Hétfő - Péntek 10:00 - 18:00 | +36 1 696-0721

Gyakran ismételt kérdések

 

Digitális fényképezőgépemhez kapott szoftver CD-ét nem találom, lehet-e pótolni?
RAW formátum szerkesztéséhez, PC és Machintos felasználóknak az Olympus Workspace szoftvert ajánljuk: Olympus Workspace

Digitális diktafonomhoz kapott szoftver CD-ét nem találom, lehet-e pótolni?
Újabb típusú VN szériás készülékekhez ( VN-3500 / 5500 / 6500 / 6800PC stb.) nem szükséges külön szoftver, a számítógép cserélhető meghajtóként ismeri fel a diktafont, így a felvételek bármilyen fájlkezelő alkalmazással – pl. Windows Intéző – átmásolhatóak.

Régebbi VN szériás diktafonok (VN-120 / 240 / 480PC vagy VN-1100 / 2000 / 2100 / 3100 / 4100PC stb.) felvételeinek számítógépre való áttöltéséhez szükséges Digital Wave Player szoftver (Windows 98, ME, 2000 és XP kompatibilis) angol nyelvű változatát a következő linkről tudja letölteni: Letöltés

A tömörített fájl kicsomagolása után a telepítéshez a "setup.exe" fájlt kell elindítani. Ha az operációs rendszer kéri (nem minden esetben), akkor a készülék illesztő programját a "...\eng_98_Me_2000_XP\Drivers\VN" mappában találja meg.

Az újabb diktafonokhoz (VN-**** típusok, XP alatt is!) és a Windows Vista operációs rendszerhez szükséges frissítés a következő linkről tölthető le: Letöltés

64 bites operációs rendszerhez a következő illesztő program frissítésre is szükség van: Letöltés

Milyen áramforrást érdemes használni digitális fényképezőgéphez?
Lehetőség szerint mindenképp kifejezetten digitális fényképezőgépekhez gyártott áramforrást, elemet vagy tölthető akkumulátort használjon.

A digitális fényképezőgépek áramfelvétele nem homogén, főleg bekapcsolás után az alaplapi töltéstároló kondenzátorok (ezek látják el a megfelelő feszültséggel a különböző áramköri elemeket, mint például LCD, zoom rendszer, vaku stb.) feltöltéséhez szükséges áramerősség csúcspontja a kritikus. Amikor frissen töltött akkumulátorok (NiMH technológiájú tölthető AA méretű ceruza akkumulátorok) vagy új elemek behelyezésénél tapasztalja a jelenséget, az egyértelműen azt mutatja, hogy az adott áramforrás nem képes megfelelő áramerősséget biztosítani a készülék számára (bár természetesen nem lehet kizárni a meghibásodás lehetőségét sem).

Egyes készülékek rendelkeznek a használt áramforrás típusára vonatkozó beállításokkal, melynek helyes használata elengedhetetlen a fényképezőgép megfelelő működéséhez. A beállítás lényege, hogy egyszer használatos alkáli elemmel (1,5 V) vagy tölthető NiMH típusú akkumulátorral (1,2 V) kívánják-e használni a készüléket.

A két különböző áramforrás eltérő feszültséget ad, így ha nem megfelelő a beállítás a fényképezőgép rosszul fogja érzékelni az elem vagy akkumulátor töltöttségi szintjét. Ha alkáli beállítás mellett NiMH akkumulátort használ, a készülék be sem kapcsol, illetve rögtön vagy pár kép készítése után lemerült áramforrást jelez. Ha NiMH beállítás mellett alkáli elemmel próbálják használni, akkor épp ellenkezőleg, a fényképezőgép nem érzékeli, ha az áramforrás lemerült, hanem hirtelen leáll és kikapcsol. Bizonyos esetekben ez adatvesztést vagy sav szivárgást is okozhat!

Rengeteg tévhit terjeng a tölthető NiMH akkumulátorokkal kapcsolatban ( pl. a kapacitás nem egyenlő a teljesítménnyel, az ugyanis az áramerősség és feszültség szorzata) és sajnos egyre inkább tendencia, hogy az egyre nagyobb teljesítményű készülékek áramfelvételét a nagy kapacitású, akár márkás akkumulátorok sem képesek kiszolgálni, mert a kiegyensúlyozatlan karakterisztikájuk miatt nagyobb terhelésnél azonnal leesik a kapocsfeszültségük, ami miatt a készülék lemerültnek érzékeli azt.

Ezért nem megfelelő akkumulátor használata esetén az észlelt hibajelenség törvényszerűen jelentkezni fog újra, holott a gyárilag ajánlott akkumulátorokkal tökéletesen működik a készülék. Az Olympus saját gyártású Camedia NiMH akkumulátorai mellett leginkább a Sanyo márka Eneloop szériáját tudjuk ajánlani.

Az egyszer használatos alkáli elemek közül a következő típusokat tudjuk még ajánlani: Energizer Ultimate, Energizer Ultimate Lithium, Varta Max Tech, Sony Stamina Plus, Duracell Turbo.

Fényképezőgépem firmware-jét szeretném frissíteni, mit tegyek?
Az egyes típusokhoz tartozó legújabb firmware frissítésekről a következő gyártói oldalon tájékozódhat: https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/

A frissítést az Olympus Digital Camera Updater szoftver segítségével tudja elvégezni, melyet következő oldalon keresztül tölthet le: https://digifotoshop.hu/AXICO/OMB/drivers/OlympusUpdater.exe

Magyar nyelvű menüt szeretnék fényképezőgépemre tölteni, mit tegyek?
A menü nyelv frissítését a firmware frissítéshez hasonlóan a készülék mellé kapott Olympus Master 2 vagy Olympus iB szoftver segítségével tudja elvégezni, melyhez Internet elérés szükséges. Amennyiben a szoftver nem ajánlja fel a magyar nyelvet választhatónak, úgy készülékéhez nem érhető el magyarítás.

A memória kártyámról egyszerűen eltűntek a fényképek, mit tehetek?
A memória kártyák adatmentése nem tartozik garanciális jogkörbe, minden esetben a felhasználónak kell biztosítani adatai biztonságát. Amennyiben mégis megtörténne a baj, szervizünk fizetős szolgáltatás keretében vállal adatmentést, melynek díjszabásáról kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken. A véletlenül törölt felvételek nagy valószínűséggel megmenthetők, amennyiben a memóriakártyára további felvételeket nem készítettek, illetve nem formatálták azt. Fizikailag sérült memória kártyáról nem áll módunkban adatmentést vállalni.

Olympus készülékemhez magyar nyelvű használati útmutatóra lenne szükségem.
Tájékoztatjuk, hogy az OM Digital Solutions GmbH a magyar előírásoknak megfelelően, kizárólag csak magyar nyelvű használati útmutatóval ellátott termékeket forgalmaz. Magyar nyelvű használati útmutató nélkül a készülékek nem kerülhetnek ki a raktárukból!

Egyes készülékeknél a részletes használati útmutató a mellékelt CD lemezen vagy a készülék saját memóriáján található.

Amennyiben a vásárláskor a készülék doboza nem tartalmazta az útmutatót, úgy kérjük fáradjon vissza a vásárlás helyszínére, hiszen ők is, a magyar jogszabályoknak megfelelően, kizárólag a magyar nyelvű leírással együtt árusíthatják termékeinket.

A digitális fényképezőgépek használati útmutatója elektronikus formátumban letölthető a gyártói oldalon keresztül: https://explore.omsystem.com/hu/en/downloads

A digitális hangrögzítők használati útmutatóját a következő oldalon keresztül töltheti le: https://explore.omsystem.com/hu/en/downloads

Elvesztettem / ellopták Olympus készülékem, mit tehetek?
Elveszett vagy eltulajdonított készülékét a vásárlást igazoló dokumentumok bemutatása mellett lejelentheti szerviz átvevőhelyünkön.